Cugetările motanului Pandalie – 15 – Întrebare întrebătoare

Mă gândii, doamnelor şi domnilor (clic pe link ca să aflaţi cui mă adresez în mod special), să vă pun o întrebare din care s-ar putea face obiectul unei dezbateri pe un blog cu vad mai bun decât ăsta:

„Isteţ şi spontan” e sau nu o descriere potrivită pentru un nebun?

Eu unul aş zice că da, fiindcă nebunii au o şiretenie a lor, care poate fi luată uneori drept isteţime, iar când baţi câmpii nu e deloc greu să fii spontan. 😛

(Am folosit ghilimelele fiindcă alăturarea celor două epitete nu-mi aparţine, o găsii prin secţiunea „diaspora” a dragii noastre blogosfere.)

11 comentarii la “Cugetările motanului Pandalie – 15 – Întrebare întrebătoare

 1. eu aș zice că nu. isteț și spontan pot fi două ingrediente ale normalității și încă foarte bine. și să detaliem: poți fi isteț și spontan, fără să pari nebun, atunci când faci ceva, când găsești o soluție să-i zicem atipică, pentru o problemă banală.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Io sunt numai uneori isteață, alteori spontană, când am noroc sunt amândouă, dar nebună sunt tot timpul. Fiindcă verific de 16 ori dacă am lăsat capacul la closet, să nu plonjeze Mili, de 14 ori dacă e închis aragazul, deși ar piui senzorul de gaz, și de 10 ori dacă am încuiat ușa. deși după prima verificare ar trebui să-mi amintesc că e încuiată. Totuși. sunt în remisie, de când cu capacul WC-ului, am eliminat alte 3-4 gesturi compulsive. 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 3. Dacă majoritatea este în antonimie cu „isteț și spontan”, atunci, într-o definiție mai extinsă a „nebunescului”, am putea zice că da, istețul și spontanul este și nebun. Asta trăgând sensurile ca pe elastic.
  Altfel, aș zice că nebuni suntem cu toții, fiecare în felul lui. Unde nebunia e cercul cel mare. Istețimea și spontaneitatea sunt cercuri mai mici în interiorul celui mare. Așa că unii sunt doar nebuni, alții sunt nebuni și isteți, alții nebuni și spontani și cei mai puțini sunt parte din toate trei cercurile.

  Apreciat de 1 persoană

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.